keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Työskentelyä ihmisten keskellä



Taidetoiminnan käynnistäminen on työtä ihmisten keskellä.
Taide arjen vahvistajana –projektissa hoidan taidetoiminnan suunnittelun, ohjauksen ja kontaktit. Olen koordinaattori, innostaja ja kannustaja. Olen kulttuurituottaja ja toimin taiteilijan ja kuluttajan välimaastossa. Yhdistän taiteilijoiden ja hoiva-alan ammattilaisten työn rikastuttamaan asiakkaiden elämää. Samalla henkilökuntakin saa lisää sisältöä omaan työhönsä.

Jatkuva verkostoituminen ja toimivien kontaktien rakentaminen on olennainen osa työtäni. Tällä hetkellä sopivien ammattilaisten etsiminen vie suuren osan työajastani. Etsin taiteilijoita kohteiden lähialueilta, jotta syntyneet kontaktit on helpompi ylläpitää. Juuri tänään olen etsinyt tanssin tai luovan liikeilmaisun opettajaa.

Taiteilijan valinta tapahtuu aina tarvelähtöisesti. Ensin kartoitan uuden kohteen tarpeen ja toiveet taidetoiminnalle. Mistä taiteen lajista sekä asiakkaat että työntekijät saisivat itselleen eniten iloa arjen keskelle? Taidetta voi hyödyntää myös kielenä jolla omia tuntemuksiaan voi käsitellä ja tuoda näkyväksi. Minkälaista taidetoimintaa haluttaisiin kokeilla vaikkapa itseilmaisun vahvistamiseksi ja kommunikaation tukemiseksi? Tällaisesta sanattoman viestinnän mahdollisuudesta hyötyvät sekä vammaiset asiakkaat että hoitohenkilökunta. Meillä kaikilla on tarve vuorovaikutukseen, ehkäpä joskus myös tiedostamattomien tai käsittelemättä jääneiden tunteiden purkuun. Taiteen avulla jokin sisälle jäänyt ajatus voi tulla itsellekin tietoisuuteen ja toivottavasti siten keventää myös mieltä.

Taiteilijoiden valintaperusteina on luonnollisesti kohteeseen sopiva taideosaaminen, eli muusikon pitää osata soittaa ja kuvataiteilijan ohjata maalausta. En vaadi taiteilijalta kehitysvamma-alan koulutusta tai pedagogista pätevyyttä, mutta hänellä tulee olla ihmislähtöinen ja erilaisuutta arvostava asenne. Työskentely erityisryhmän kanssa vaatii kaikilta osallisilta joustavuutta, laaja-alaisuutta, hyvää tilannetajua sekä ihmisten olemuksen lukutaitoa. Taiteilijoilla tulee olla myös taito ja halu etisiä uusia ratkaisuja käytännön työssä usein vastaan tuleviin haasteisiin. Taideopen pitää siis olla joustava, kekseliäs, kiinnostunut erityisoppilaista, kärsivällinen ja valpas aistimaan muutoksia ryhmäkäyttäytymisessä. Vuorovaikutustaidot ovat ehdoton edellytys toimintaan. Onko liikaa vaatimuksia? Mielestäni ei. Tiivistettynä: pitää olla alansa ammattitaito ja halu työskennellä erilaisten ihmisten kanssa.

Erityisryhmän taideohjaajalla pitää olla motivaatio työskentelyyn, ja näinhän näillä toiminnassa jo nyt mukana olevilla taiteilijoilla onkin. Sopivan taiteilijan löytäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Erityisryhmien taideopettajien koulutusta ei Suomessa ilmeisesti laajemmalti ole tarjolla? Siksipä verkostojen luonti on tässä vaiheessa toiminnan a ja o.

Ihmisten keskellä - ihmiseltä ihmiselle ja uusia kontakteja luoden uudet toimintamallit alkavat rakentua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti