tiistai 17. maaliskuuta 2015

Mitä yhteistä on taiteilijalla ja taikurilla?

Taiteilija

Kuva: Papunetin Kuvatyökalu

Taikuri

Kuva: Papunetin Kuvatyökalu

 

Taiteilija ja taikuri - mitä yhteistä?

Vastaus: molemmat sanat alkavat t-kirjaimella.


Miksi taiteilijoilta odotetaan usein nopeaa ja ilmaista taiteellista suoritusta?

Liian monta kertaa olen nyt törmännyt mahdottomiin tai jopa kohtuuttomiin odotuksiin taiteilijan työpanoksesta.

Remontositko meidän kylppärin vuorokaudessa - kun olet taitava ammattilainen?  Siivoaisitko sinä oman 100:n neliön kotisi lattiasta kattoon - ja siinä sivussa naapurin asunnonkin: puolessa päivässä - kun olet ammatiltasi siivooja tai pidät selvästi kotitöistä? Entä maalaisitko meille isot sisustustaulut tunnissa, kun meillä olisi tarve saada pian seinille jotain hienoa? Sinä kun olet taiteilija niin varmastikin osaat taikoa meille kauneutta.

Toki monessa muussakin ammatissa saa vältellä sukulaisia ja tuttavia, jotka tarvitsevat juuri sinun ammattialasi osaamista. Yleensä sukulaisalennuksella tai ilmaiseksi. Mutta missä vaiheessa hämärtyy ymmärrys siitä, mikä on edes realistisesti mahdollista? Onko taiteen tekemisessä sellaista glamouria ja taianomaisuutta, että taiteilijat omaavat ylimaallisia taitoja? Luovuus kun on niin voimakasta.

Helposti myös oletetaan, että luovaksi tiedetty henkilö ottaa avosylin vastaan kaikki hänelle nakitetut toimeksiannot. Hän varmaankin nauttii niin kovasti taiteen tekemisestä, että tarttuu heti toimeen kun jossain tarvitaan taiteellista toteutusta. "Et viittis tehdä meille julistetta huomiseksi, kun meillä on se tilaisuus."

Rahasta ja palkasta olen kirjoittanut aikaisemmin tässä blogissani, joten en uppoa nyt tähän korvausasiaan.

Huh sentään: onneksi enemmistönä on taiteilijan työtä, taiteen tekemistä ja sen vaikuttavuutta arvostavia kansalaisia. He ovat yhtä realistisia taidetoiminnan suhteen kuin muiden ammattilaisten työpanoksen vaatimusten kanssa. Kaikkien ei todellakaan tarvitse olla luovia. Työskentely moniammatillisessa ryhmässä vaatii myös itselle vieraan ammattiosaamisen hyväksymistä. Sellaisessa työryhmässä on ihana työskennellä, jossa jokaisen osaamista arvostetaan. Jokainen ammattilainen osaa arvioida toiveiden toteuttamismahdollisuudet ja antaa oman ehdotuksensa hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Tutustuminen; mietiskely; suunnittelu; mahdollisuus; rauhallisuus; tilat ja välineet; tarvittava aika <---> luovuus.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti